../../kepek/fejkepek-nyito.jpg

Gyermek fogszabályozás

Természetes igényünk, hogy gyermekeink számára olyan jövőt biztosítsunk, melyben életük minél kevesebb akadályba ütközik, s melyben céljaikat szorongásoktól mentesen, valódi értékeik, tehetségük érvényesítésével érhetik el.

Számtalan olyan felnőtt pácienssel találkozunk nap mint nap, akik elmondják: nagyon bánják, hogy annak idején szüleik nem vitték el őket fogszabályozásra. Természetesen felnőtt korban is kiválóan kezelhető a fogszabályozási problémák java része, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a készülék viselésével és az időpontok látogatásával iskolás korunkban kell foglalkoznunk, vagy felnőttként, amikor a munka/család/magánélet mellett még a megjelenésünkre is ügyelnünk kell.

Mikor vigyük a gyermeket fogszabályozásra?

 • Gyakran hallani azt a tanácsot, hogy gyermekünket a fogváltás lezajlása után lehet csak fogszabályozási konzultációra vinni, ez azonban téves. Valójában számos olyan eset lehetséges, amikor a fogszabályozást már akkor érdemes (kivehető készülékkel) elkezdeni, amikor a gyermeknek még javarészt tejfogak vannak a szájában. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a gyermek 4-7 éves kora között érdemes az első fogszabályozási konzultáción részt venni. 

Mely esetekben érdemes felkeresni fogszabályozó szakorvost? 

 • Ha a gyermek szopja az ujját.
 • Ha általában nyitott szájjal veszi a levegőt.
 • Ha nyelés közben a nyelve a fogívek között előrefurakszik (=nyelvlökéses nyelés).
 • Ha a gyermek beszédhibával, hangképzési nehézségekkel küzd.
 • Ha problémái vannak a rágással.
 • Ha ínye gyulladt, vérzik.
 • Ha éjszaka csikorgatja, szorítja a fogait.

A fenti tünetek figyelmeztető előjelek is lehetnek, és már kialakult problémákat is indikálhatnak, ha tehát ezek közül bármelyiket tapasztalja gyermekénél, javasoljuk fogszabályozó szakrendelés felkeresését. 

Miért érdemes időben elkezdeni?

 • Mert a felnőtt korban már nehezen, főként műtéti úton kezelhető állkapocs eltérések kialakulását kíméletes kezeléssel, trauma nélkül megelőzhetjük.
 • Mert a korán felismert rossz szokások (cumizás, ujjszopás) következményeit a leszoktatással párhuzamosan minimálisra csökkenthetjük.
 • Mert időben feltudjuk ismerni a csírahiányokat (maradó fogak, melyek nem fejlődnek ki), és felkészülni ezek kezelésére.
 • Mert az állcsontszűkület korai kezelésével megakadályozhatjuk a későbbi torlódások kialakulását, melyeket felnőtt korban már lehet, hogy csak fogeltávolítás árán lehetne kezelni.
 • Mert megfelelő eszközökkel fejleszthető az ajkak és a nyelv izomtónusa, mely a helyes beszéd és rágás alapvető feltétele.

Fogszabályozó szakorvosunk, Dr. Molnár Edina szeretetteljes és megnyugtató közeget teremt a legkisebbek számára is, így a gyermek már egészen fiatal korától tudatos lesz fogai egészségére, és félelem nélkül fogja átlépni a fogorvosi rendelő küszöbét idősebb korában is.

Hagyományos fogszabályozás felnőtteknek

A korábban főként a gyermekfogászattal társított fogszabályozás az utóbbi évtizedekben robbanásszerűen tört be a felnőtt páciensek körébe, ezzel párhuzamosan pedig a közvélemény megítélése is gyökeresen átalakult a fogszabályozókkal kapcsolatban. 20 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy közszereplő vagy egy popénekes fogszabályozó készülékkel a fogain szerepeljen a televízióban főműsoridőben, ma pedig ez már mindennaposnak mondható.

Az egészséges és szép, szabályos fogazat esztétikai referenciává vált – már nehezen képzelhető el egy igazán igényes megjelenésű férfi vagy nő elhanyagolt fogazattal. A fogorvoslás pedig az igényekhez alkalmazkodva innovatív és egyre esztétikusabb megoldásokat fejlesztett ki, hogy a fogszabályozó készülékek viselése minél kevesebb kompromisszumot követeljen meg a páciensektől. 

Fogszabályozás felnőtt korban – hogyan fogjak neki?

Ha már egy ideje fontolgatja a fogszabályozást, de nem tudja, mire számíthat, mi történik az első megkereséstől a kezelés lezárásáig, segítünk eligazodni!

 1. Kapcsolatfelvétel és időpontegyeztetés
  Keresse fel rendelőnket telefonon vagy e-mailben, és kérjen időpontot fogszabályozási konzultációra Dr. Molnár Edinához. A konzultáció körülbelül 30 percet fog igénybe venni, és nem igényel különösebb előkészületeket. Ha rendelkezik korábbi fogászati leletekkel, röntgenfelvételekkel, úgy azokat hozza magával!
 2. Kezeléstervezés
  A konzultáción Önnek lehetősége lesz megosztania fogorvosunkkal, mi zavarja leginkább a fogazatával kapcsolatban, min szeretne változtatni. Rövid vizsgálat után fogorvosa röviden össze fogja foglalni, milyen kezelési opciókat lát reálisnak az Ön esetében, s ha felkér minket fogszabályozási kezelési tervének elkészítésére, a vizsgálatokat röntgenfelvételekkel, valamint egy lenyomat elkészítésével is kiegészítjük.
 3. Döntéshozás
  A kezelési tervét írott formában fogjuk elkészíteni Önnek, és tartalmazni fogja fogszabályozási kezelésének célját, a javasolt készülék típusát, a kezelés tervezett időtartamát, és az esetleges kiegészítő kezeléseket és eszközöket is, melyek a lehető legszebb, és legjobban funkcionáló végeredményhez szükségesek. A kezelési tervhez egy árajánlat is tartozik, mely tartalmazza a kezeléshez kapcsolódó várható költségeket is.A rögzített fogszabályozó készülékek többféle kivitelben (fém, fogszínű kerámia, vagy víztiszta zafírkristály) is elérhetők, mely körülmény a készülék és árát és küllemét befolyásolja, a kezelés menetét nem. Ezek közül Önnek kell kiválasztania az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelőt. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy elfogadja az általunk javasolt kezelést, és kiválasztotta az Önnek tetsző készüléket, munkatársaink segítenek lefoglalni az első kezelésidőpontot.
 4. Előkészítés
  A fogszabályozó kezelés megkezdésének feltétele, hogy meglévő fogászati problémái a készülék felragasztása előtt kezelve legyenek. Általában a fogak professzionális tisztításával kezdjük a páciens felkészítését a fogszabályozásra, ezt követően pedig a szuvas fogakat töméssel látjuk el, majd minden gyulladásos folyamatot megszüntetünk a szájban.
 5. A fogszabályozó készülék felragasztása
  Már minden akadály elhárult a kezelés megkezdése elől, itt az ideje belevágni! A fogszabályozó kezelés aktív szakasza a készülék felragasztásával indul. Fogorvosunk a kezelési tervnek megfelelően a fogak külső felszínére felragasztja a készülék rögzített elemeit, az úgynevezett breketteket, majd felhelyezi a megfelelő erőhatásokért felelős ívdrótot, melyet a brekettekhez rögzít. Ekkor részletesen megbeszéljük, mire számíthat az első napokban, s hogy hogyan tisztíthatja a készüléket.
 6. Aktivációk
  A készülék felragasztását követően Önnek csupán a rendszeres állítások alkalmával (a kezelési terv alapján 4-6 hetente) szükséges rendelőnkbe látogatnia. Az időpontok során ellenőrizzük az előző találkozás óta elért eredményt, szükség esetén kicseréljük az ívdrótokat, és ekkor van lehetőség a kezelési tervben szereplő kiegészítő eszközök bevezetésére is, amennyiben javasoltunk ilyesmit. Ez a kezelés leghosszabb szakasza, mely akár több évig is tarthat.
 7. A kezelés aktív szakaszának lezárása
  Amikor Ön és fogorvosa egyetértenek abban, hogy a kezelés funkcionális és esztétikai szempontok szerint is elérte a célját, a rögzített készüléket eltávolítjuk. Ezek a találkozók a legemlékezetesebbek pácienseink számára, hiszen itt pillanthatják meg legelőször új mosolyukat a fogszabályozó nélkül. A szép eredményt azonban nem csak elérni, de megtartani is szükséges. Hogy fogai ne tudjanak visszarendeződni eredeti helyzetükbe, helybentartó készüléket (ún. retainert) készítünk fogaira, mely kényelmes és láthatatlan, és megakadályozza a fogak további vándorlását.
 8. Kontroll
  Kezdetben 1-2 havonta, később egyre ritkábban szükséges a fogak és a retainerek kontrollja. Ilyenkor lehetőség van az időközben felmerült kérdések megbeszélésére és az esetleges kisebb problémák orvoslására is.

Ha elégedett pácienseinkhez hasonlóan Ön is szeretne elindulni ezen az úton, kérjen időpontot fogszabályozási konzultációra
Dr. Molnár Edinához!

Láthatatlan fogszabályozás felnőtteknek

Bár a hagyományos, rögzített fogszabályozók már gyönyörű esztétikus kivitelben is elérhetők, nem mindenkinek az életmódja, foglalkozása mellé ideális a viselésük. 

Pácienseink, akik számára fontos, hogy a fogszabályozás a lehető legkevésbé befolyásolja megszokott napi rutinjukat, előszeretettel választják a láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozást. 

Mi a Clear Aligner fogszabályozás és hogyan működik?

 • Az átlátszó sínes fogszabályozók lényege, hogy a fogmozgatáshoz szükséges erőket nem egy felragasztott készülék fejti ki a fogakra, hanem vékony, víztiszta fóliasínek sorozata. A sínek kifejezetten az Ön fogaira készülnek, azokat szorosan körülölelik a fogfehérítő sínekhez hasonló módon. A kezelés során nem egyetlen sínnel, hanem azok sorozatával dolgozunk, melyeket pontosan meghatározott sorrendben szükséges viselni. A kezelés kezdetén megtervezzük az optimális végeredményhez tartozó állapotot. Minden egyes sín egy lépéssel a végcélhoz közelebbi állapotba tereli a fogakat, egészen annak eléréséig. A Clear Aligner sínek gyakorlatilag szinte teljesen láthatatlanok, így azok számára is ideálisak, akik például munkájuk során gyakran jelennek meg a nyilvánosság előtt. 

Élet Clear Aligner fogszabályozóval

 • Az átlátszó sínek viselése lényegesen kevesebb kompromisszummal jár, mint a rögzített készülékeké, ugyanakkor a páciensre nagyobb felelősség hárul, hiszen a készülék használatát önállóan kell elsajátítania és végeznie. Az átlátszó síneknek a nap java részében, naponta legalább 22 órában a fogakon kell lenniük ahhoz, hogy hatásukat kifejthessék, így csak étkezéskor és fogmosáskor szükséges őket eltávolítani, majd újra visszahelyezni. A sínek tisztítása egyszerű, és nem kíván meg speciális anyagokat vagy eszközöket: víz, fogkrém, és egy puha sörtéjű fogkefe segítségével tisztítsa meg a síneket a lepedéktől minden alkalommal, amikor étkezés után visszahelyezi azt a fogaira. 

A Clear Aligner fogszabályozó kezelés előnyei

 • A sínek megjelenése nagyon diszkrét, szinte teljesen láthatatlanok
 • Nincsenek zavaró elemek, melyek irritálhatják a nyelvét, orcájának belső oldalát
 • A fogak és a fogszabályozó tisztítása egyszerű, csupán fogkefe és fogkrém szükséges hozzá
 • Gyors hozzászokás
 • Étkezési rutinján nem szükséges változtatnia
 • A kezelés hossza nagy pontossággal tervezhető.

Fontos megemlíteni, hogy a számos előny mellett a Clear Aligner kezelésnek korlátai is vannak, ugyanis bizonyos típusú vagy mértékű problémák esetén csak a rögzített fogszabályozó kezelés tud esztétikailag és funkcionálisan ideális végeredményt biztosítani. Komoly harapási problémák, súlyosan torlódott fogazat, vagy soron kívül álló fogak esetén jellemzően a hagyományos készülékekkel lehet megfelelő eredményt elérni. Emellett a Clear Aligner kezelés a páciens részéről önállóságot és fegyelmet igényel, hiszen ha a készüléket nem viseli kellő ideig, a hatását csak a vártnál lassabban tudja kifejteni.

Ha felkeltette érdeklődését a Clear Aligner láthatatlan fogszabályozás, és szeretne elindulni a szép mosoly felé vezető úton, kérjen időpontot fogszabályozási konzultációra Dr. Molnár Edinához!

Dental Medina FogászatMiskolc, Rákóczi u. 7. Fsz. 3-4Mobil: +36 70 944 5433