../../kepek/fejkepek-nyito.jpg

Fogpótlások

Fogaink elvesztése a nyilvánvaló funkcionális és esztétikai problémákon kívül más, hosszú távú veszélyeket is rejthet magában. A fogazatunk egy komplex rendszer, melyet 32 fogunk, állcsontunk, ízületeink és lágyrészeink alkotnak. Képzeljünk el egy bonyolult gépet, melyet sok kis alkatrész működtet, mozgat egyszerre. Ha ebből a gépből kihullik valamelyik csavaranya, vagy fogaskerék, a gép még lehet, hogy hosszú ideig működni fog, de az egyenetlen terhelés miatt a csapágyak megkopnak, a csavarok kilazulnak, ennek pedig előbb vagy utóbb a gép működésére nézve is lesznek következményei. 

Milyen problémákat okozhat a kezeletlen foghiány?

  • A rágás egyensúlyának felbomlása: ha csak egyetlen fogat is kiveszünk a rendszerből, a szájban maradt társaknak ugyanúgy el kell viselniük a rágással, harapással járó erőket, mint azelőtt, de immár kevesebb fog között oszlik meg ugyanaz a terhelés.
  • A fogak túlterhelődése: ha több fog is hiányzik egy oldalon, a rágás nehézkessé válik, a páciens pedig önkéntelenül is elkezd csak az egyik oldalon enni. Ez természetesen az érintett fogak súlyos túlterheléséhez vezet, ami a későbbiekben e fogak elvesztését is okozhatja. 
  • Csontsorvadás: az állcsontokra a rágóerőket a foggyökerek közvetítik. Ha egy területen többé nincsenek fogak, a szervezet lassan elkezdi lebontani a funkciótlan csontot. Ez főként a későbbi fogpótlások tervezésébe iktat egy kis plusz adrenalinfaktort, súlyosabb esetekben ugyanis nem, vagy csak esztétikai kompromisszumok árán lehet rögzített fogpótlást készíteni egy ilyen területre. 
  • A környező fogak pozíciójának változása: a foghiánnyal szomszédos, illetve az azzal szemközti fogak törekedni fognak „betölteni” az elvesztett testvérük által hagyott űrt, mégpedig olyan módon, hogy a szomszédok a hiány felé bedőlnek, a szemközti fog pedig gyakran elongálódik, azaz kiemelkedik a rágósíkból, mintha szemből be szeretne furakodni a résbe. Ez a rágási, harapási viszonyok további romlását okozza.

A megoldás: fogpótlás!

Már egyetlen fog hiánya is járhat hosszú távú kellemetlen következményekkel. A fogpótlást sosem érdemes halogatni, ugyanis ezzel kiküszöbölhető egy sor későbbi kellemetlenség kialakulása is.

Hogyan tudunk mi segíteni ebben?

  • Rögzített fogpótlások saját fogakon – gyors, kényelmes és esztétikus megoldást jelentenek a hagyományos vagy fémmentes kerámia hidak. Hátrányuk, hogy bizonyos pozíciókban lévő (pl. sorvégi) nem kezelhetők ilyen módon.
  • Rögzített fogpótlások implantátumokon –a lehető legjobb megoldás tartósság, funkció és esztétika szempontjából, ha gyönyörű, élethű koronákat és hidakat nem saját fogaira, hanem beültetett műgyökerekre készítjük el. Hátránya, hogy a végeredményre többet kell várnunk, az implantátumok ugyanis néhány hónapnyi gyógyulási időt igényelnek, mielőtt terheljük őket.
  • Kivehető fogpótlások implantátumokon – implantátumokkal még a teljesen fogatlan állcsontot is újjá tudjuk varázsolni. Az implantátumokon rögzülő fogsorok bár kivehetőek, spontán soha nem lazulnak meg és nem esnek ki, így Ön szinte ugyanúgy étkezhet velük, mintha saját fogai volnának.
  • Hagyományos kivehető fogpótlások – ha minél gyorsabban szükséges nagyobb mennyiségű elvesztett fogat pótolni, jó megoldás lehet kivehető fogsort választani. Ráadásul a fogsorok a fogpótlások közül a leginkább pénztárcabarátok, szinte bármely páciens számára alkalmasak teljes vagy részleges fogpótlásnak. Hátránya, hogy a rögzülése kevésbé erős, mint fenti társainak, használatát meg kell szokni.

Keresse fel szakorvosainkat, hogy megtervezhessük az Önnek ideális fogpótlást!

Dental Medina FogászatMiskolc, Rákóczi u. 7. Fsz. 3-4Mobil: +36 70 944 5433