../../kepek/fejkepek-nyito.jpg

Szájsebészet

Hihetetlenül sok rémhír és tévhit kering a szájsebészeti kezelések körül. Mindenkinek van olyan ismerőse, aki hetekig feldagadt arccal járt dolgozni, vagy aki 5 kilót fogyott a bölcsességfog húzása után, mert nem tudott szilárd táplálékot enni. Természetesen tagadhatatlan, hogy léteznek ilyen esetek, de mint tudjuk, az ijesztő történeteknek hatalmas a hírértékük. Azok a kollégák, akik bármiféle panasz nélkül estek át szájsebészeti beavatkozáson, általában nem mesélik el ebédszünetben a történetüket – pedig ők vannak többségben. 

A szájsebészeti eljárások alkalmazásával olyan problémákat is képesek viszonylag gyorsan megoldani, amik kezeletlen állapotban súlyosan rontják az életminőséget. 

Milyen esetekben segíthet Önnek szájsebészünk?

 • Bölcsességfog panaszok:
  Szegény, hányatott sorsú 8-as fogaink gyakran több bosszúságot okoznak, mint amennyi hasznunk származik belőlük. A növekedésben félig, vagy teljesen elakadt fogak rengeteg panaszt okozhatnak. Nehézkes tisztításuk miatt szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb szuvasodni kezdenek, előnytelen tengelyállásuk következtében az ínyünk is könnyebben gyulladt be a bölcsességfogak körül. Arról nem is beszélve, hogy az úgynevezett impaktált, azaz csontban rekedt fogak sokszor vízszintes pozícióban állnak, és előretolják az összes fogat, így könnyen alakul ki torlódás is, amely csak fogszabályozással kezelhető. Ha egy bölcsességfog visszatérő panaszokat okoz, sebészi úton történő eltávolítása indokolt!
 • Gyökérkezelt fogak visszatérő panaszai:
  Időnként előfordul, hogy egy korábban gyökérkezelt fog újra elkezd kellemetlen tüneteket produkálni. Ez jelentkezhet ráharapásra kialakuló fájdalom formájában, de az sem kizárt, hogy a páciens genny ürülését tapasztalja. Röntgenfelvétel segítségével könnyen megállapítható, hogy a foggyökér csúcsánál valamilyen kóros folyamatok zajlanak. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy azonnal meg akarjunk szabadulni a beteg fogtól, ám még mindig nincs minden veszve! A foggyökér végének egy bizonyos hányadát ugyanis le lehet választani a fog többi részéről, és műtéti úton eltávolítani. így a tünetek forrása megszűnik, a fogunk pedig még sokáig szolgálhat bennünket. Ezt az eljárást gyökércsúcs-rezekciónak nevezzük.
 • Eltört, betört fogak eltávolítása:
  Saját fogaink bár igen erősek, nem képesek mindenfajta külső hatásnak ellenállni. Elegendő egy rossz mozdulat, vagy egy kis meggondolatlanság, és a fog megrepedhet, vagy teljesen le is törhet. Balesetek, erős ütések, de akár egy keményebb falat is képes kárt okozni fogainkban. Ilyenkor első lépésben felmérjük, van-e lehetőség a fog helyreállítására. Ha ez nem kivitelezhető, a fogat sebészi úton eltávolítjuk – természetesen mindig steril, műtéti körülmények között!
 • Kisebb lágyrész elváltozások:
  Gyermekeknél jellemző jelenség az ajakfék vagy a nyelvfék lenövése, mely akadályozza, vagy akár fájdalmassá is teheti az étkezést, vagy a megfelelő artikulációt beszéd közben. Sok gyermek évekig küzd ezzel a problémával, ami egy pár perces, érzéstelenítésben végzett mini-műtéttel megoldható! Az orcák vagy az ajkak belső oldalát borító nyálkahártyák jóindulatú elváltozásainak eltávolításától szintén nem kell megijednünk, ezek a rutin beavatkozások általában semmilyen komoly utóhatással nem járnak, és egyetlen, rövid időpont alatt elvégezhetők. 

Ha szájsebészeti kezelésre van szüksége, bízza tapasztalt, hozzáértő és emberséges csapatunkra a munkát!

Dental Medina FogászatMiskolc, Rákóczi u. 7. Fsz. 3-4Mobil: +36 70 944 5433