../kepek/fejkepek-nyito.jpg

Gyökérkezelés

Ha végeznénk egy reprezentatív felmérést arról, hogy milyen fájdalmat tartanak az emberek a legkínzóbbnak, aligha kétséges, hogy az akut fogfájás nyakába akasztanánk az aranyérmet. Van, aki szerint még a gyerekszülésnél is kellemetlenebb érzés a nyilalló, lüktető, csillapíthatatlan fájdalom, amit gyulladt fogaink okozhatnak. Ilyenkor szinte bármit hajlandók vagyunk megtenni, hogy a fájdalom csillapodjon, akár azt sem bánjuk, ha ehhez el kell távolítani egy fogunkat. 

Ezek az akut, bénító tünetek azonban egyáltalán nem jelentik azt, hogy mindenképpen el kell búcsúznunk valamelyik fogunktól. Az erős fájdalom természetesen valami komoly fogászati problémának a tünete, mely mihamarabbi beavatkozást igényel. 

Mi az oka a gyötrő fogfájásnak?

  • Többféle fogfájás létezik, jellegükből és abból, hogy milyen hatásokra jelentkeznek, azok eredetére is következtetni lehet, de az mindegyikben közös, hogy egyik sem kellemes. A jellemzően éjszaka jelentkező, gyógyszerre alig változó, lüktető fájdalom esetében kell arra gyanakodnunk, hogy a fogbél gyulladt állapotban van. A fogbél - ahogy a neve is sugallja – a fog szerkezetének a „magja”, melyben idegek és vérerek találhatók. Ha ezekben a szövetekben gyulladásos folyamatok indulnak el, ez gázok felszabadulásával jár, mely a fogat belülről feszíti, ez pedig fájdalmat okoz. 

Hogyan lehet megszüntetni az erős fogfájást?

  • Ha ezt a fájdalmat a fogbél gyulladása okozza, akkor a megoldás a gyökérkezelés. A kezelés célja, hogy megszabaduljunk a gyulladt szövetektől anélkül, hogy a fogat el kellene távolítani. Ennek érdekében a fogat fúróeszköz segítségével megnyitjuk, ilyenkor a feszülést okozó gázok rögtön távozni tudnak, és a páciens gyakran azonnali megkönnyebbülést tapasztal. Az így keletkezett nyíláson keresztül a fog belsejéből és a gyökércsatornákból eltávolítjuk a gyulladt szöveteket, a fogat pedig gyógyszeres töméssel látjuk el. A gyökérkezeléseket szinte mindig több ülésben végezzük, mely során a gyógyszeres tömés többszöri cseréjére, a fog többszöri áttisztítására is szükség lehet. A gyógyult, tünetmentes fogat gyökértöméssel zárjuk le, a fog koronai részét pedig ezt követően állítjuk helyre. Ezt vagy egyszerű fogtöméssel, vagy fogtechnikában készülő betétek, koronák segítségével végezzük. Fogunk bár ekkor már nem élő fog, szerencsés esetben akár még sok évig tökéletesen funkcionálhat!

Milyen más esetekben alkalmazunk gyökérkezelést?

Gyökérkezeléssel nem csak a gyulladt, súlyos tüneteket produkáló fogakat kezeljük, számos más esetben is igen hasznos eszköze a fogak megőrzését célzó küzdelem során!

  • Tünetmentesen elhalt fogak esetén, a későbbi szövődmények megelőzése érdekében.
  • Baleset, vagy valamilyen traumás hatás következtében eltört, megrepedt fogak megmentéséért.
  • Ha az adott fogra korona vagy hídtag kerül, az esetleges túlterhelődés kellemetlen következményeit megelőzendő.

Erős fogfájás esetén sem kell lemondania a foga megtartásáról! Gyökérkezeléssel a fog hosszú évekre konzerválható. Keresse fel rendelőnket, hogy segíthessünk megszabadulni a fájdalomtól!

Dental Medina FogászatMiskolc, Rákóczi u. 7. Fsz. 3-4Mobil: +36 70 944 5433