../kepek/fejkepek-nyito.jpg

Esztétikus fogtömések

Ha nem is túl megnyugtató, de mindenképpen tanulságos adat, hogy a WHO 1994-2014 között végzett adatgyűjtése alapján a felnőtt magyar lakosság kevesebb, mint 0,5%-a rendelkezik teljesen ép fogazattal. Kijelenthető tehát, hogy statisztikai adatok alapján életünk során legalább egyszer biztosan lesz szuvasodott, kezelést igénylő fogunk. A már kialakult szuvasodás komoly kárt tehet a fogunkban, ha nem kezeltetjük, végső esetben pedig akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Aggodalomra azonban nincs ok, az időben felismert fogszuvasodás kezelése gyorsan és hatékonyan kezelhető.

Fogszuvasodás kezelése esztétikus fogtöméssel

  • A szuvasodás mértékétől és egyéb körülményektől (például: tervezett fogpótlások) függően a fogszuvasodás megfékezésére leggyakrabban esztétikus fogtömés készítését javasoljuk. A szuvasodott fogszövetet eltávolítjuk, majd az így kialakult üreg felületét különféle speciális anyagok alkalmazásával alkalmassá tesszük arra, hogy a majdani tömés erős kötéssel rögzüljön a fogban. A fényre kötő, a fog színével tökéletesen megegyező képlékeny tömőanyagot több rétegben visszük fel és szilárdítjuk meg. A legkülső rétegnél ügyelünk a fog természetes barázdamintázatához hasonló küllem kialakítására, így nem csak esztétikailag lesz kifogástalan a végeredményt, de harapáskor, rágáskor is kényelmesnek érzi majd a páciens. 

Mikor ehetek a tömés után?

  • A tömőanyag, amit használok, speciális fény hatására köt meg, melyet egy úgynevezett fotopolimerizációs lámpából bocsátunk ki a kezelés során. A tömés a kék fénnyel történő megvilágítás után már elérte a végleges szilárdságát, ennél fogva alkalmas a rendeltetésszerű használatra. Ha azonban a kezelés előtt érzéstelenítő injekciót adtunk, étkezés előtt várja meg, amíg újra rendesen érzékeli az ingereket, hiszen zsibbadt állapotban könnyen félrenyelhet, vagy elharaphatja a nyelvét, orcáját. 

Mikor kell cseréltetnem a töméseimet?

  • Az esztétikus fogtömések cseréje általában akkor javasolt, ha azok mellett a fog további szuvasodásnak indult, vagy, ha ennek a kockázata fennáll. A fényrekötő, kompozit tömőanyagokat a gyártók folyamatosan fejlesztik, a tartósságuk és kopásállóságuk általában legalább 5 évnyi biztonságos használatot tesz lehetővé, ezt követően a rendszeres féléves kontrollvizsgálatok során különös figyelmet fordítunk a régebben készült tömések állapotának ellenőrzésére. 

Fájhat-e a frissen tömött fogam?

  • Egy frissen készült tömés – különösen akkor, ha a szuvasodás viszonylag mély volt – a kezelést követő időszakban okozhat enyhe panaszokat a páciensnek. A fog fokozott érzékenysége, valamint tompa, nem túlságosan erős fájdalma, ha nem is általános, de előfordulhat egyes pácienseknél 2-3 hétig. Ha a panaszok fokozódnak, vagy éles, kínzó fájdalmat érez, mely éjjel, vagy ráharapásra fokozottan jelentkezik, kérjük, mihamarabb keresse fel rendelőnket!
Dental Medina FogászatMiskolc, Rákóczi u. 7. Fsz. 3-4Mobil: +36 70 944 5433